24 Temmuz 2012 Salı

KARAR VERMEK YA DA VERMEMEK

KARAR VERMEK  YA DA VERMEMEK, İŞTE BÜTÜN MESELE BU!
Seanslarda en çok karşılaştığım konu karar verememekten ziyade kararların alınıp uygulanamaması. '' Ben karar veriyorum ama bir türlü uygulayamıyorum '' ya da '' aldığım kararları uygulamaya başlıyorum ama çok çabuk vazgeçiyorum '' bu cümleler en çok duyduğum cümleler. Aslında sorun kararın uygulanamaması değil kişinin kara aldığını sanması. Belki siz de pek çok kez bunu yaşamış olabilirsiniz. Kararlar aldığınızı sanıp, aldığınız kararı uygulayamamışsınızdır. Ve bunu bir kaç kez tekrarladıktan sonra de '' ben hep kararlar alıyorum ama uygulayamıyıorum '' demişsinizdir.
Gerçek anlamda karar almak nedir? Gerçekten karar alıp-almadığımızı nereden anlayacağız?
Öncelikle bir şeyin kararını almayı istemek, o kararın getireceği sonucu arzuyla, tutkuyla istemek gerekir.
Kararınızı uyguladığınızda alacağınız bir sonuç, bir değişim vardır ve bunu hayal ettiğinizde fizyolojinizde bir değişiklik yaşarsınız. Gözlerinizi kapatıp zihninizde o son noktaya kadar gidip, bedeninizdeki değişikliği hissedemiyorsanız henüz karar almamışsınız demektir. Sadece bilinç seviyesinde bu kararın doğruluğunu onaylamışsınızdır. Bilinçaltınınız mantıklı açıklamaları anlamaz. 

Örneğin zayıflamanın sağlığınız için doğru bir karar olduğunu bilir ve bu kararı alırsınız. Ya da bir kişiyi hayatınızdan çıkarmanın geleceğiniz için iyi olacağını bilirsiniz ve bunun için karar alırsınız. 

Bunlar mantıkla aldığınız kararlardır, burada bilinçaltınızla hiç bir iş birliği içine girmemişsinizdir. Bu yüzdende kararlarınızı ya uygulamaya koyamazsınız ya da başlayıp geri dönersiniz. Sonrada '' ben böyleyim, yapamıyorum deyip'' vaz geçersiniz.
 
Bir karar almak, hayatınıza yeni bir şey sokmak ya da mevcut olan bir şeyi çıkarmak anlamına gelir. Bilinçaltımızda yeniliklere ve değişikliklere karşı direnç gösterir. Çünkü alışkanlıkları tekrarlamak, düzeni sağlamak ve bildiğini yapmak onun işidir. Niyeti bizi korumak ve verdiğimiz talimatları yerine getirmektir. Bilinçaltıyla iletişim kurmak, onunla iş birliği yapmak istiyorsanız hayal gücünüzü kullanmanız gerekir. Zihin gözünüzle görmeniz, duyguları yaşamanız bilinçaltınıza mantıklı konuşmalardan çok daha fazla hitab edecektir.
 
Gerçekten karar aldığınızı anlamak için kararınızı yüksek sesle tekrarlayın. Ne hissediyorsunuz? Rahatlıkla söyleyebiliyor musunuz? Ses tonunuz nasıl? (titrek ve çekingen mi- yoksa net ve tok mu? )
 
Ayağa kalkın ve tekrar kararınızı söyleyin, ya da bir yakınınıza söyleyin. Bunları yaparken ne hissediyorsunuz? Bedeninizde neler oluyor?
 
Gerçekten karar almışsanız tüm kaslarınız, hatta tüm hücreleriniz mesajı almış olmalı ve siz bunu hisedebilirsiniz. Eğer bunları denedikten sonra tüm benliğinizle karar almadığınızı anlarsanız, bir adım geri çekilip tekrar zihinsel egzersizleri yapınız. Artık biliyorsunuz ki '' zihnin gidemediği yere, gerçek hayatta gidebilmek mümkün değil'' . SHAKESPEARE 'in dediği gibi '' eğer zihin hazırsa her şey hazırdır'' .Kararımızı önce zihinde, sonra bedenimizde yaşıyoruz ve sonrada gerçek hayatımızda :)
 
Herkese iyi egzersizler, sevgiler :)
 
NLP uzmanı ve Yaşam Koçu
Arzu Bıyıklıoğlu
www.arzubiyiklioglu.com

22 Temmuz 2012 Pazar

BAŞARININ SIRRI "PESTİL"

 
BAŞARININ SIRRI '' P E S T İ L ''
 
Amacınız, hedefiniz , başarmak istediğiniz her ne ise onu PESTİL haline getirirseniz başarı kaçınılmaz sonunuz olur. Peki nedir bu PESTİL ?
 
P :    Hedefi pozitif ifade edilmeli : Örneğin sigarayı bırakmak değil, sağlıklı yaşamak ya da depresyondan kurtulmak değil, olumlu düşünmek ( fazla kilolardan kurtulmak değil sağlıklı incelmek........)
 
E:      Ekolojik olmalı : Fiziksel durumunuza, sosyal durumunuza, ilişkilerinize veya her hangi bir şekilde çevrenize zarar verici bir yan etkisinin olmaması.
 
S:       Sana bağlı olmalı : Hedefinizi gerçekleştirebilmek sizin elinizde olmalı. Seçimler ve uygulamaların, izlenecek yolun, çabanın size ait olması. Tamamen başarmak için yapılacakların sorumluluğu size ait olamalı . Zayıflamak için haplara, otlara, depresyondan çıkmak için ilaçlara ya da karşınızdaki kişinin değişmesine, işe girmek için bir tanıdığa veya mutlu olmak için iyi bir habere bağlanmamalısınız. Çünkü her şey size bağlı :)
 
T:       Tatmin edici olmalı : Hedefinize ulaştığınızda sonuç sizi motive edecek kadar tatmin edici olmalı. Ona ulaştığınızı düşlediğinizde, hayali sizi heyecanlandırmalı. Hedefinize ulaşma nedenleriniz ne kadar güçlüyse sonuçta o kadar motive edicidir.
 
İ:         İmkanı olmalı : Hedefiniz ulaşılması, gerçekleşmesi mümkün bir şey olmalı. NLP '' başkası yaptıysa ben de yapabilirim'' düşüncesiyle bütünleşmeyi faydalı bulur. Pek çok sınır birisinin ilk kez bir şeyi yapabilmesiyle kırılmıştır. Eğer sizin de gerçekleştirmek istediğiniz şeyi birisi daha önce yapmışsa mümkündür :) imkanı vardır :)
 
L:          Limitleri belli olmalı : Hedefinizin tüm ayrıntıları önceden belirlenmiş olmalı. Hangi zaman diliminde, kiminle, nerede, hangi kriter ve özelliklerde ulaşmak istiyorsunuz belirlemelisiniz. Bu hem beyninize net hedefi gösterecek hem de odaklanmanızı sağlayacaktır.
 
Şimdi kendi PESTİL' inizi oluşturun. KOCAMAN harflerle yazın, bir tablo yapın ve göz önünde bir yere asın, ve o meşhuuuuuur ilk adımı atmış olmanın keyfini çıkartırken gülümseyerek, ikinci adımınızı planlayabilirsiniz :)
 
Sevgi ve sağlıkla ilerleyin :)
 
NLP uzmanı ve Yaşam Koçu
Arzu Bıyıklıoğlu
www.arzubiyiklioglu.com