14 Ekim 2011 Cuma

PROBLEMİ DÜŞÜNEREK PROBLEMİ ÇÖZEMEZSİNİZ...


Eğer düşünecek hedefleriniz yoksa problemlerinizi düşünüyorsunuz demektir. Problemi düşünmek neyin yanlış olduğu üzerine odaklanmaktr. Toplum olarak böyle büyütüldük, böyle eğitildik. Düşünce sistemimiz '' yanlış olan ne?'', '' nerede yanlış yaptım yine?'', ''neden bu başıma geliyor?'',''kimin suçu?'',''neden hala çözemedim?'' gibi sorular sorarak, problem labirentinde çok çabuk kaybolmamızı sağlayan ve yeni problemler doğuran bir şekilde çalışmaktadır. Böylelikle var olan problem üzerine, istenmeyen durum üzerine daha fazla burnunuzu sokar, kendinizi daha kötü hisseder ve görüş açınızı iyice daraltırsınız.

Bir problemi çözmenin en iyi yolu, var olan problem düzlemindeki arzu edilen duruma, hedefe odaklanmaktır. ( Tabiiki eğer konuyla ilgili bir hedefiniz varsa).  Örneğin sürekli kilo alıyorsanız ve kilo vermek, sağlıklı olmak gibi bir hedefiniz yoksa veya iş yerinde üstünüzle sürekli problem yaşıyorsanız ve terfi etmek, kariyer yapmak gibi bir hedefiniz yoksa düşünce şekliniz sizi problemin içinde kaybolmaya, onun bir parçası olmaya sürükleyecektir. Eğer hedefiniz varsa düşünce şeklinizi değiştirerek yani geleneksel düşünce sisteminde çıkarak problemi çok kolay çözebilirsiniz. Arzulana hedefi olan insanlar kendilerini sorunun dibine değil sorunun ötesine taşıyacak sorulardan yaralanarak kolayca ileri adımlar atabililer.

Nedir bu sorular? Bunun için önce net olarak problem yerine neye sahip olmak istediğinizi ni belirlemelisiniz. Bir problemin neden başınıza geldiğini düşünmekte bir yöntemdir. Ancak bunu düşünürken kendinizi daha da kötü hissedersiniz ve cevabı bulduğunuzda ya ''keşke yapmasaydım'' lara takılırsınız ya da kendinizi neden bunu yaptığınızı haklı çıkaracak mazeretlerin içinde dolaşırken bulursunuz. Yani çok kolayca problemin üstesinden gelme amacınızın dışına çıkarsınız. Oysa '' ne yapsaydım istediğim duruma erişirdim ?'' , '' ne olsaydı istediğim sonucu elde ederdim?'', '' neyi farklı yaparsam hedefime yaklaşırım?'', '' bu problemin yerine neye sahip olmak isterdim?'' gibi hedefe, arzu edilen duruma yönelik sorular sormak sizi hem problemin dışına taşır hem de kendinizi daha iyi hissettirir.

Böyle bir düşünce sistemiyle çalışmak için öncelikle ne istediğinizi ( her konuda) çok iyi bilmelisiniz. Ne istediğinizi bilmediğiniz zaman, etrafınızda sizi kendi hedeflerine ulaşmak için çalıştırmaktan memnun olacak bir çok insan olacaktır. Ayrıca kendi gözünüzü odaklayacak bir hedefiniz olmadığı için olağan problemlerinize daha çok odaklanarak kendi başınıza da bir problem oluşturacaksınız.

Bugüne kadar hedefler belirleyerek çalışmamış olabilirsiniz ama bunu siz istediğiniz zaman başlatabilirsiz. Belkide bugün başlamak için iyi bir gündür. Şimdi size en yakın bir kaç problemeinize bakın ve onların yerine neye sahip olmak isterdiniz, onların karşısında duran arzulanan durumlar nelerdir sorularını cevaplayın. Sonrada arzulanan durumlarınızı birer hedefe dönüştürün, böylelikle bakış açınız da değişecektir. Eminim bunu yaparken bile kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz :) ...

Gününüz güzel geçsin...

Arzu Bıyıklıoğlu 
NLP uzmanı ve Yaşam koçu
www.arzubiyiklioglu.com 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder