16 Ekim 2011 Pazar

NEDEN YAŞAM KOÇLUĞU



Hepimizin hayatında emin olamadığı, işin içinden çıkamadığı durmlar vardır . Bu bazen bir ilişki, bazen bir iş durumu, bazen ailevi bir mesele, bazen de geleceğimizle ilgili almamız gereken kararlardır. Kafamız pek çok şeyle meşgul olduğu için, asıl görmemiz kereken noktaları göremez,sıkıntıya düşeriz. Böyle zamanlarda da bir başkasının desteğine ihtiyaç duyarız.Kime gideriz, kime anlatırız derdimizi ? Tabiki eşe dosta. 

Genelde ihtiyacımız olan cevabı bilmeyen kişi bize bir cevap verir,kendi tecübelerine , kendi değerlerine uygun bir yorum yapar. Bizi yanlış yönlendirir ya da kafamızı iyice karıştırır. Zaten herkes her konuda bir fikir sahibidir. Tıpkı yolu bilmeden tarif eden insanlar gibi yön gösterirler bize. Böyle olunca da yanlış yönlendirmelerin faturasını yine biz öderiz. Bu bazen sadece bir zaman kaybı olurken bazen de bize hiç beklenmeyen yeni sorunlar getirebilir.
 
Oysa koçluk desteği almak bunların hiç birine benzemez. Koçlar size akıl da vermez, fikir de ,üzgünüm ama bir şey de öğretmez. Çünkü Koçlar herkesin ihtiyacı olan bilgiye , akla sahip olduğunu bilirler ve inanırlar. Kişiye ayna tutarak, kendisini tekrar keşfetmesini, göremediği seçeneklerini görmesini, tam olarak kullanamadığı performansını kullanmasını sağlarlar. Kişiyi ihtiyacı olduğu şekilde motive edip yüreklendirirler. Kişinin bir an önce eyleme geçip arzu ettiği sonucu yaratmasını sağlarlar.Bütün bunları yaparken de kişin tamamen kendine has özelliklerinin olduğunu göz önünde bulundururlar.
Derler ya ' Her yiğitin yoğurt yiyiş şekli farklıdır. ' Koçlar başkaları gibi solak birinin sağ eline kaşığı tutuşturup ' bak ben böyle çok güzel yiyorum, sen de böyle ye ' deyip, adamın üstünü başını yoğurtla batırttırtmazlar. Kişinin sol eliyle daha iyi yiyebilmesini sağlarken bir yandan sağ eliyle daha neler yapabileceğini bulmasını sağlarlar.
 
Koçluk alan kişiler öz farkındalık ve özdeğer kazanırlar. Hayatın ıskaladıkları yanlarını yakalamaya başlarlar , kişsel vizyonlarını oluştururlar.. Olumsuz sınırlarını kırarak, kendi hayatlarının patronu olup, kendi yaşamlarını tasarlarlar.
 
Ülkemizde Koçluk desteği çok yeni ancak herkesin bir an önce tanışması gereken bir hizmettir. Bugün doktor yerine antidepresan bile tavsiye edebilecek kadar akıl verme işini ileri götürmüş bir toplum olarak acilen profesyonel desteklerden yardım almaya başlamalıyız.
 
İlk olarak alınması gereken desteklerden birisi de Koçluk hizmetidir. Çünkü Koçluk desteği alan kişi başaka bir desteğe de ihtiyacı olup olmadığını da orada anlayacaktır. Koçluk hizmeti almak kişinin kesinlikle yaşam kalitesini attıracak, kişinin hayatında çok daha fazla söz sahibi olmasını sağlayacaktır.

Arzu Bıyıklıoğlu
NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder